Witbaard Feestartikelen van winkel(tje) naar groothandel

In de zestiger jaren is de familie Witbaard gestart met een kleine 25 m2 winkel in tabak, vuurwerk en feestartikelen. Van de één op andere dag deed er een mooie kans voor om een bestaande feestwinkel in de arbeiderswijk De Pijp over te nemen. De familie Witbaard twijfelde geen seconde waardoor Witbaard Feestartikelen vandaag de dag al meer dan 118 jaar bestaat! Naast de winkel in Amsterdam is er een extra winkel in Hilversum én een groothandel in Almere geopend.

Van één winkel(tje) naar groothandel met eigen winkels

Witbaard Feestartikelen is in de afgelopen jaren flink gegroeid en hebben tevens hun aanbod verbreed als groothandel in feestartikelen. Johan Witbaard is sinds kleins af aan betrokken bij de familie business. De betrokkenheid en de wil om te groeien zit er dus al jaren ingebakken.

Johan Witbaard: “Onze winkels zitten op de rand van het centrum. Dit is altijd een bewuste keuze geweest. We boffen met de locatie in Amsterdam. Deze zit al sinds 1900 gevestigd in de arbeiderswijk De Pijp/Oud Zuid. Dit is nu één van de hipste wijken van Amsterdam. Sinds kort stopt zelfs de Noord/Zuid metrolijn voor de deur! Het is van een C-locatie veranderd in een A-locatie.”

Groothandel

Johan vervolgt: “Sinds 2000 bestaat onze groothandel tak. Tijdens deze 18 jaar is er veel veranderd, waaronder het aantal eigen producten. We hebben nu zo’n 9.000 unieke producten. Met een eigen dtp-er in dienst, een eigen fotostudio en een goed netwerk van leveranciers in China, Amerika, Mexico en Europa produceren en leveren wij aan meer dan 400 winkels in Nederland. In de afgelopen jaren is de omzet met wel tien keer verdubbeld. En meer groei is wat mij betreft mogelijk! Wij gaan dan ook flink inzetten op onze groothandel activiteiten de komende jaren.”

E-commerce

“Door een flinke groei in de groothandel hebben wij onze webshop activiteiten bewust uitgesteld. We wilden onze eigen klanten zeer zeker niet in de weg zitten. Toch hebben we sinds 2017 onze webshop voor particulieren gelanceerd. Veel mensen willen producten zien voordat ze op pad gaan. Het is in ons geval echt een visitekaartje van onze winkels. Zonder heel veel extra inspanning genereren wij extra aanloop. Bijna ons hele assortiment staat online. De volgende stap is het online zetten van onze aanvullende producten (niet eigen merk). Het aanbod moet immers wel compleet zijn!”

Veranderingen

“Veranderingen in de markt zijn duidelijk herkenbaar, waar vroeger feestartikelen enkel tijdens de vier seizoenen verkochten, loopt het nu het gehele jaar door. Nederlanders houden van thematische artikelen! Zo zijn er naast de reguliere feestdagen, trouwerijen en verjaardagen ook nog Carnaval, Halloween, Oktoberfest, Gay Pride en de Toppers! Wij Nederlanders hebben een hoog feestgehalte!”

“Wij zien dat Amsterdam vooruitloopt in de trends. Voor de groothandel zijn deze omzet- en veranderstatistieken van groot belang. Wij kunnen tijdig onze bestellingen doorvoeren en aanpassen waar nodig. Dat is een fantastisch meetpunt. We werken sinds een aantal jaar met het automatiseringssysteem van Vendit, waar alle statistieken betreft inkoop en verkoop terug te vinden zijn. Zij bieden ons tevens een multifiliaal oplossing waardoor we erg makkelijk inzicht hebben in al onze vestigingen. Ook hebben wij de Vendit webshop koppeling, waardoor we actuele voorraad- en artikelinformatie in onze webshop kunnen laten zien. Alle automatiseringsfuncties hebben we bij één partij afgesloten, dat werkt voor ons erg prettig!”

www.witbaard.nl