Bokumo de computerwinkel van Noord Holland

Vijfentwintig jaar geleden, ten tijde van de typmachines en matrixprinters (die lompe apparaten die herrie maakten en waar papier met gaatjes aan weerszijden doorheen stampte), werden de linten weggegooid. Mark Bolhoeve, bedrijfsleider van Bokumo, vertelt over de historie van de winkel. Een kennis van zijn ouders had opgemerkt dat het slecht voor het milieu was om de linten te vernietigen. Ze gingen op zoek naar een oplossing voor het vernieuwen van de inkt op de linten. Ze vonden in Amerika de oplossing, namelijk Mac Inker. Mevrouw en meneer Bolhoeve importeerden samen met investeerders Van de Kuij en Moerland (vandaar de naam BoKuMo) de eerste Mac Inkers in Nederland. Hun eerste klanten vonden ze bij (semi-)overheid instanties. Toen later de eerste inkjet printers geïntroduceerd werden, was moeder Irma de eerste die met een injectienaald de cartridge ging vullen met inkt. Zo ontstond hun service voor het her-vullen van cartridges. Naast de Mac Inker was dat het enige product dat ze leverden.

Toegenomen vraag

Na verloop van tijd kregen ze vragen als: kun je ook een printer leveren? Kun je ook papier leveren? Door de toegenomen vraag naar kantoorartikelen werden ze een volwaardige kantoorvakhandel. Vanaf 1995 kregen ze ook meer particuliere klanten voor cartridges, zodat ze uit moesten wijken naar het huidige pand in de winkelstraat van Wormer. Al snel kregen ze vraag naar herstel van pc’s en printers van particulieren, dus richtten ze een reparatiewerkplaats in. De andere locatie werd aangehouden voor het bedienen van de zakelijke markt.

Internet

Sinds de opkomst van internet werd de prijsconcurrentie steeds groter. Ze konden niet bijblijven met de concurrentie in kantoorartikelen en vroegen zich af: Wat kunnen wij, wat internet niet kan? Waarmee kunnen wij toegevoegde waarde leveren aan onze klanten? In 2008 werd besloten afstand te doen van de kantoorvakhandel, en zich te gaan richten op het totaalpakket van verkoop, installatie, reparatie en onderhoud. De zakelijke markt (bedrijven tot 250 medewerkers) wordt bediend met ongeveer twintig medewerkers vanuit Haarlem. Particulieren worden ondersteund bij de reparatie van smartphones, laptops en tablets vanuit de winkel te Wormer met ongeveer zes medewerkers.

Beste computerwinkel

Bij de verkoop aan klanten in de winkel wordt in het systeem van Vendit een gebruikersprofiel aangemaakt. Daartoe krijgt de klant vragen gesteld als: Wat doe je met je apparaat? Wat wil je er mee doen? Wat zijn je speciale wensen, zoals snelheid, gebruiksgemak, kleur, formaat, etc.? Wat is je budget? Aan de hand van de antwoorden kan het juiste model worden aangeboden. Bokumo wordt zo een soort Personal Shopper. De service werpt zijn vruchten af, want uit 5000 branchegenoten in Nederland is Bokumo uitgeroepen tot beste computerwinkel 2015 van Noord-Holland. Deze prestigieuze publieksprijs is uitgereikt door het ICT waarborgfonds.

Portugal

Wat maak je zoal mee in de winkel? Mark Bolhoeve begint te lachen en zegt: ‘Een paar weken geleden kwam een dame aan de balie met een tablet. Ze klaagde dat ze niet meer op het internet kon. Mijn collega bekeek de instellingen en zag dat er iets niet goed stond. Hij legde uit dat de instelling vliegtuigstand er voor zorgde dat het internet niet bereikt kon worden. Door deze instelling te wijzigen kon ze wel haar wifi activeren. De dame reageerde verbaasd: “Hoe weet mijn tablet dat ik over drie weken naar Portugal vlieg?” Zo maken we wel grappige dingen mee.’

Domotica

Hoe zie je de toekomst? Mark vertelt: ‘We zijn bezig met onderzoek naar Domotica: Alle apparaten in huis bedienen vanaf je smartphone of tablet. En daarnaast zijn we ook de mogelijkheden van 3d printers aan het onderzoeken. Innoveren zit in ons DNA.’

Kijk voor meer informatie op: www.bokumo.nl
Dit artikel is opgenomen in het jubileum magazine voor het 30-jarige bestaan van Vendit. 

Bent u geïnteresseerd in het Vendit Systeem? Neem contact op!