Echt ondernemerschap bij feestwinkel Jan Monnikendam

Vendit is bij hofleverancier en familiebedrijf Jan Monnikendam in het hart van Haarlem langs geweest. Dit bedrijf werd opgericht door de overgrootouders van Janneke Groskamp, die ondertussen de vierde generatie van de familie vertegenwoordigt. Sinds 2009 is Janneke officieel de eigenaresse van de winkel en vanaf 2015 is ook haar man André van der Weiden hierbij betrokken.
Transformatie

Hoewel de winkel altijd al een begrip is geweest in Haarlem en omstreken, heeft het de laatste jaren een ware transformatie doorgemaakt. Janneke en André hebben zich namelijk meer en meer gericht op het online verkopen van hun assortiment wat momenteel uit meer dan 9.000 unieke artikelen bestaat. Ze weten precies wat er speelt in de markt en spelen hier snel en accuraat op in. Zo zijn ze kritisch op hun assortiment en altijd op zoek naar nieuwe, trendgevoelige producten.

Jan Monnikendam heeft het allemaal

Ondanks de grote focus op online, is de fysieke winkel nog steeds het kloppend hart van het bedrijf. Met ruim 200 vierkante meter is er genoeg ruimte om volledige themasets aan te bieden, voor ieder feest en evenement. Van Halloween tot Sinterklaas en van afstudeerfeestjes tot Carnaval, Jan Monnikendam heeft het allemaal. En met meer dan 100 leveranciers weten ze altijd de beste producten te vinden.

Echt ondernemen

Janneke en André zijn echte ondernemers die niet bang zijn om te ondernemen. Ze hebben bewezen dat een familiebedrijf kan blijven bestaan én succesvol kan zijn. Janneke en André lichten toe: “Uiteraard hebben we een aantal grotere leveranciers waarbij we meer inkopen dan bij de rest, maar we zijn echt op zoek naar de krenten in de pap. We willen een compleet assortiment kunnen bieden en daardoor zitten we overal bovenop. Dat definieert ons assortiment denk ik ook echt. In al die jaren hebben wij een extra zintuig ontwikkeld. Ontstaat er een trend, dan hebben wij het of al in huis of vrij snel daarna!”

Grote voorraden

“Voor ons is het onmogelijk om de vraag uit de markt te voorspellen. We moeten omgaan met de constant veranderende marktomstandigheden en flexibel zijn in het beheren van onze voorraden. In plaats van het standaard voorraad min-max systeem te gebruiken richten wij ons op het monitoren van trends. Dat doen we met name door grotere voorraden aan te houden. Zo kregen we bijvoorbeeld recentelijk een aanvraag voor een gouden thema feest waar 300 hoedjes, stropdassen en andere accessoires benodigd waren. In tegenstelling tot andere bedrijven konden wij dit gewoon leveren!”

Efficiënter dan ooit tevoren

Sinds dit jaar draait Jan Monnikendam, mede dankzij het automatiseringssysteem Vendit, efficiënter dan ooit tevoren. Alle voorraden zijn geregistreerd in het systeem en dankzij de koppeling met de webwinkel en het boekhoudpakket Twinfield is er één actuele voorraadstatus. Dit zorgt voor meer duidelijkheid bij zowel het bedrijf als de klanten. Fouten worden geminimaliseerd en de tijd die hierdoor wordt bespaard, kan worden besteed aan het vinden van nieuwe en nog betere producten.