Mineralengroothandel de Kubus laat bricks & clicks schitteren

Mineralenhandel de Kubus importeert en levert een ongekend assortiment mineralen, edelstenen, sieraden, fossielen en zoutstenen. Deze sprankelende en bijzondere steensoorten zijn rechtstreeks afkomstig uit landen over de hele wereld, waaronder Pakistan, Madagaskar, Marokko, Mexico en China. Een specialistisch product die dito ondersteuning verlangt, waardoor er naar een solide automatiseringspartner is gezocht. Zo draagt Vendit inmiddels bij aan de ondersteuning van de import-, distributie-, alsook de fysieke en online verkoopprocessen.

Groothandel De Kubus

Op het industrieterrein in Ootmarsum bevindt zich het magazijn en de showroom voor zakelijke klanten. Als business-to-business groothandel levert De Kubus onder andere aan winkels, webshops, interieurzaken, juweliers, beauty- en massagesalons, saunacentra, musea, gezondheidswinkels en yoga centra.

Ontstaan

Oprichter en eigenaar Alfred Scholten is als 8-jarig jongetje al erg geïnteresseerd in allerlei soorten stenen en mineralen. Als groot verzamelaar en bewonderaar heeft Alfred in 2008 de stap gezet om van zijn hobby zijn werk te maken. Zo is Mineralengroothandel De Kubus geboren. Stap voor stap groeide de business, eerst op zolder, vervolgens in een aparte loods. Vijf verhuizingen later is De Kubus een heuse speler in de markt. Met 1.200 m2 verdeeld over een magazijn, showroom én een winkel voor particulieren in het centrum van Ootmarsum wordt De Kubus jaarlijks groter en groter.

Nieuwe generatie

Begin 2021 is dochter Lotte Scholten en haar vriend Gilian Doornekamp toegetreden. Met heel veel passie en dezelfde liefde voor de stenen waait er een frisse wind door het bedrijf. Ze zijn ondertussen een Erkend Leerbedrijf, hebben de showroom als cash-and-carry ingericht zodat zakelijke klanten makkelijker kunnen shoppen en is er een automatiseringsslag gemaakt. Gilian en Lotte lichten toe: “Als je bedenkt dat we een jaar geleden nog werkten met doordrukvelletjes voor bestellingen? Ook ontvingen we gedurende de hele dag en avond bestellingen via telefoon en whatsapp. De stapel met bestellingen, die ook af en toe nog slecht leesbaar waren, moesten we in de avonduren handmatig verwerken. Qua organisatie waren er dus zeker slagen te maken. In juli 2021 is het Vendit Systeem geïnstalleerd en dat is echt een verademing. We kunnen niet meer bedenken hoe we het zonder hebben kunnen stellen. Ook mijn vader is als een kind zo blij, de administratie en boekhouding is nu teruggebracht tot een vierde van het werk en zoveel overzichtelijker.”

Voorraden en bestellingen

Momenteel ontvangt groothandel De Kubus jaarlijks 12 tot 15 zeecontainers met allerlei soorten stenen van over de hele wereld. Gilian: “Omdat stenen vrij zwaar zijn, is verschepen via het water de logische keuze. Vertrouwen met onze leveranciers en fabrikanten is belangrijk en doordat we een zeer goede band hebben met deze partijen kunnen we bouwen op de kwaliteit en een correcte verpakking. Ongeveer 80% van ons assortiment bestaat uit terugkerende producten waardoor we bij de inkoop goede prijzen kunnen krijgen. Voorraad is voor ons zeer belangrijk, we bieden een breed assortiment en dat betekent dat we altijd veel producten op voorraad moeten hebben! We bestellen vooralsnog primair op gevoel, maar zodra we genoeg data in het Vendit systeem hebben staan zullen we de voorraadniveaus ook meer en meer gaan automatiseren.”

Online verkopen

“Onze stenen hebben niet alleen een geologische waarde, maar ook een spirituele waarde. Door Corona heeft de markt echt een boost gekregen. Er zijn in de afgelopen periode grote aantallen Instagram webshops gelanceerd, die allemaal bij ons inkopen en dat kan tegenwoordig ook op onze B2B webshop! Sinds een aantal weken is onze zakelijke webshop live gegaan. Deze zit gekoppeld aan het Vendit Systeem waardoor bestellingen en orders zeer eenvoudig verwerkt kunnen worden. Er zijn ondertussen honderden nieuwe klanten geregistreerd. We zijn nu druk bezig de webshop te vullen met alle verschillende producten. Dat is nog wel een flinke uitdaging! Wij verkopen namelijk per kilo, en per stuk en werken met een natuurproduct. Iedere steen is anders qua kleur, formaat of afwerking. We zijn druk bezig zo veel mogelijk unieke stukken online te zetten zodat klanten precies weten wat ze kopen. Het is veel werk maar het levert direct resultaat.”

Bekijk de webshop van Mineralengroothandel De Kubus op www.dekubus.com