Wat is voorraadadministratie?

Voorraadadministratie is het volgen en optimaliseren van in- en uitgaande goederenstromen binnen het bedrijf zodat de opslagkosten zo laag mogelijk blijven en er zo min mogelijk goederen in voorraad zijn. Bij goed voorraadbeheer staan de juiste producten op de juiste plaats op het juiste moment en in het juiste aantal. Opslag van producten kost geld en als ondernemer wilt u deze kosten zo laag mogelijk houden, wat voorraadbeheer een ‘must’ maakt.

Het is een feit dat de consument steeds veeleisender wordt. In staat zijn om net zo snel te kunnen leveren als uw concurrent is een uitdaging waar menig ondernemer tegenaan loopt. In veel gevallen is de concurrent slechts één muisklik verwijderd, waardoor ‘nee verkopen’ fataal kan zijn voor uw bedrijf. 

Wanneer uw assortiment slechts een aantal verschillende producten omvat en u dagelijks maar enkele bestellingen hoeft te verwerken, is voorraadadministratie niet zo ingewikkeld. Maar zodra de onderneming groeit, ontkomt u er bijna niet aan om constant bij de houden welke producten zijn verkocht, welke items hoognodig moeten worden aangevuld en hoe groot de voorraad is.

Logistiek Groothandel Vendit Systeem
Actueel inzicht in uw activiteiten in één systeem (on- & offline)

Voorraadadministratie automatiseren

Om goed van start te gaan met voorraadadministratie is het belangrijk dat u precies weet hoeveel producten u op voorraad heeft. Daarnaast is het raadzaam om artikelen onder te brengen in verschillende categorieën. Door goed bij te houden wat de doorlooptijd en de voorraadwaarde is van deze verschillende categorieën ziet u welke producten onder- of juist oververtegenwoordigd zijn in de voorraad.

Daarnaast is het handig om rekening te houden met actieperiodes of de aanwezigheid van seizoenartikelen, om een sluitende voorraadadministratie te voeren. Deze artikelen lopen anders het risico dat ze afwaardeerd moeten worden wat veel geld kan gaan kosten. Ook wanneer de voorraad op meer dan één locatie is opgeslagen, zoals in een fysieke winkel en in een magazijn van de webshop, kan de voorraadadministratie al snel complexer worden.

Voorraadadministratie software

U moet er toch niet aan denken om in Excel een bestand aan te maken en elke bestelling handmatig in te voeren? Er zijn verschillende manieren om uw voorraad bij te houden. Software voor voorraadadministratie kan een goede oplossing bieden! 

Met een voorraadadministratie filiaal module van Vendit kunt u eenvoudig voorraad registreren voor bijvoorbeeld DOA’s (Defect On Arrival), retourzendingen of tijdelijke opslag (bijvoorbeeld winter- of zomercollecties). Houd zelf gemakkelijk uw voorraden bij voorzien van afbeelding, omschrijving, afmetingen en onder andere de prijs.

Complete software met branche specifieke modules
Oplevering-Webshop-Hopmans-Vendit-2022-272

Voorraadadministratie en uw webshop

Heeft u ook een webshop? Of wordt uw webwinkel steeds groter en groter? Koppel dan het voorraadadministratie programma aan uw webshop. Ook Vendit kan u hierin voorzien.

Orders hoeft u niet meer in te voeren (dat doen klanten immers zelf) en de voorraad op de website wordt automatisch verwerkt. De hele verkoop- en voorraadadministratie zit op deze manier bij elkaar in één systeem. Van de artikelen, voorraden, tarieven, prijsafspraken tot de klantgegevens en meer.