Menso Alting Handel & Commercie: Een leservaring met Vendit

Menso Alting Handel & Commercie: Een leservaring met Vendit

Ondernemen is één groot avontuur: kansen zien, beslissingen nemen, risico’s aangaan en continu schakelen en verbeteren. In het mbo-opleidingsinstituut Menso Alting Zwolle komen verschillende disciplines samen om studenten voor te bereiden op succesvolle carrières in het bedrijfsleven.

Een van deze routes is een retail manager. Een retail manager heeft een breed scala aan verantwoordelijkheden. Naast de omzet van een winkel en bijbehorende webshop, de medewerkers en haar klanten rijzen er de volgende vragen: Wat kan er gedaan worden om een onderneming te laten groeien? Hoe blijft een onderneming relevant en hoe zorgt een onderneming ervoor dat klanten met een goed gevoel de deur uitlopen? Het belang van weloverwogen beslissingen nemen staat centraal. Dit, en nog veel meer, leren studenten in de retail manager opleiding bij Menso Alting.

Gert Elskamp

Live les Handel & Commercie

Automatisering wordt een steeds belangrijker onderdeel, waardoor dit ook meegenomen wordt in een leeromgeving zoals deze. Afgelopen woensdag woonde Vendit een live les bij van Handel & Commercie. Kleine groepen studenten wonen lessen bij en lopen simultaan stage bij bedrijven zoals Expert, Blokker, Suitable en onder andere Diertotaal. Docent Handel & Commercie, Office & Management en Rekenen Gert Elskamp deelt tijdens zijn lessen zijn allround expertise. Voordat Gert aan de slag ging als docent heeft hij jarenlange kennis in de retail branche opgedaan bij gelijknamig Elskamp Tuinmeubelen. In 2019 is dit bedrijf verkocht en heeft hij zijn pijlen gericht op lesgeven.

Bij Elskamp Tuinmeubelen heeft Gert jarenlang met het automatiseringsprogramma Vendit gewerkt. Hij kent het Vendit pakket dan ook zeer goed. Deze praktijkervaring past hij toe in zijn lessen waardoor er een inspirerende en realistische leeromgeving ontstaat.

Automatisering speelt belangrijke rol

Gert begint in de eerste minuten van de les met een simpele vergelijking. Een automatiseringssysteem is net als een auto; beschikbaar in verschillende merken met verschillende opties. Niet ieder merk is voor ieder persoon weggelegd. Dat is niet anders bij het automatiseren van de onderneming. De vraag ‘Waarom een automatiseringssysteem?’ speelt een belangrijke rol bij de keuze van het systeem. De studenten worden in een ongedwongen sfeer geïntroduceerd met de ins- en outs van het fenomeen automatiseren. Dit stelt studenten in staat waardevolle inzichten te krijgen in de dagelijkse operationele processen van een bedrijf. Bovendien leren ze omgaan met technologieën die essentieel zijn in de bedrijfswereld van vandaag de dag.

Vendit tijdens lessen

Tijdens de lessen wordt er gebruik gemaakt van de software van Vendit. Er worden oefensituaties gecreëerd waarin de studenten hun logisch denkvermogen en opgedane kennis toepassen. Door middel van discussies en groepswerk worden de studenten gestimuleerd om samen te werken en hun inzichten te delen.

Het automatiseringssysteem Vendit biedt praktische ervaring in het beheren van voorraden, het verwerken van betalingen en het analyseren van verkoopgegevens.

Over Menso Alting

Jongvolwassenen leren steeds meer eigen keuzes te maken en zelf verantwoordelijkheid te dragen voor beslissingen die ze nemen. Bij mbo Menso Alting begeleiden en stimuleren we onze studenten in deze ontwikkeling. Zo kunnen we ze voorbereiden op een zelfstandig leven. Alle opleidingen van mbo Menso Alting combineren de opleiding met leren in de praktijk. Mooi dat studenten beroepspraktijkvorming kunnen opdoen en zo alvast zich optimaal kunnen voorbereiden voor een vervolgopleiding of het werkveld. De vijf werkgebieden van Menso Alting: Handel & Commercie, Office & Management, Dienstverlening, Onderwijs & Opvoeding en Zorg & Welzijn.